RESEP AYAM PENGEMIS
Beggar’s Chicken is a dish from Changshu, a city in China’s Jiangsu province that is famous for its delicious taste. Beggar’s Chicken is called “jiaohuaji” in the Changshu dialet. The chicken is stuffed, wrapped, and roasted following a traditional Eastern Chinese recipe.
Toward the end of the Ming Dynasty and the early days of the Qing Dynasty (in the 17th century) there lived a beggar in Changshu, Jiangsu. One day, he stole a chicken. Without any seasoning with which to cook it, he wrapped the whole chicken with mud and began roasting it over a fire. When the mud dried, be cracked it open and the feathers came off of the chicken with the mud, revealing a strong aroma. Beside himself with happiness, the beggar gulped down the chicken. A scholar named Qian Qianyi, who wastaking a stroll, happened to pass by and was attracted by the aroma from the chicken. He sent his servant to ask for a piece of the meat. The scholar tried it and found the taste unusually good. He then went home and asked his cook to prepare a dish according to the same recipe.Authentic beggar chicken wrapped in lotus leaf and mud paste. Roasted on direct fire until the meat is fall off the bone and even easily sucked instead of chewed.
Ayam pengemis atau Beggar’s Chicken sudah lama menjadi primadona menu restoran Cina. Yang unik, racikan ayam ini dimasak dalam balutan tanah liat. Selain rasanya istimewa, cerita unik di baliknya juga membuat banyak yang penasaran.
Ada beberapa versi agak berbeda mengenai latar belakang dibuatnya ayam pengemis ini. Konon ada seorang pengemis di gunung Yu di provinsi Jiangsu mencuri seekor ayam pada masa dinasti Qing. Karena terdesak, ia melempar ayam tersebut ke dalam lumpur dan meninggalkannya.Saat keadaan dirasa aman, iapun kembali ke tempat tersebut. Seluruh permukaan ayam sudah dilapisi oleh tanah liat yang mengeras. Karena tak punya peralatan memasak, sang pengemis memasukkan ayam bertanah itu ke dalam api. Saat ayam tersebut dibuka, tak disangka ayam tersebut mengeluarkan aroma yang luar biasa harum. Kebetulan, seorang pejabat istana sedang lewat dan mencium aroma ayam tersebut. Iapun meminta juru masaknya untuk memasak ayam yang sama di istana.
Ayam pengemis dibuat dari bahan satu ekor ayam tanpa tulang yang direndam selama minimal 5 jam dalam bumbu kecap, arak masak, bunga lawang dan cengkeh. Kemudian diisi dengan tumisan jamur, udang, rebung, dan jahe, yang semuanya dimasukkan ke dalam perut ayam yang sudah direndam bumbu.
Setelah siap, ayam tersebut dibungkus dengan daun teratai, kertas roti dan tanah liat. Seluruhnya dipanggang dalam oven selama minimal 4 jam. Saat disajikan, ayam pengemis harus dibuka dengan menggunakan palu karena lapisan tanah liat yang keras.
Ayam pengemis atau Beggar’s Chicken sudah lama menjadi primadona menu restoran Cina. Yang unik, racikan ayam ini dimasak dalam balutan tanah liat. Selain rasanya istimewa, cerita unik di baliknya juga membuat banyak yang penasaran. Ada beberapa versi agak berbeda mengenai latar belakang dibuatnya ayam pengemis ini. Konon ada seorang pengemis di gunung Yu di provinsi Jiangsu mencuri seekor ayam pada masa dinasti Qing. Karena terdesak, ia melempar ayam tersebut ke dalam lumpur dan meninggalkannya. Saat keadaan dirasa aman, iapun kembali ke tempat tersebut. Seluruh permukaan ayam sudah dilapisi oleh tanah liat yang mengeras. Karena tak punya peralatan memasak, sang pengemis memasukkan ayam bertanah itu ke dalam api. Saat ayam tersebut dibuka, tak disangka ayam tersebut mengeluarkan aroma yang luar biasa harum. Kebetulan, seorang pejabat istana sedang lewat dan mencium aroma ayam tersebut. Iapun meminta juru masaknya untuk memasak ayam yang sama di istana.
Ayam pengemis dibuat dari bahan satu ekor ayam tanpa tulang yang direndam selama minimal 5 jam dalam bumbu kecap, arak masak, bunga lawang dan cengkeh. Kemudian diisi dengan tumisan jamur, udang, rebung, dan jahe, yang semuanya dimasukkan ke dalam perut ayam yang sudah direndam bumbu. Setelah siap, ayam tersebut dibungkus dengan daun teratai, kertas roti dan tanah liat. Seluruhnya dipanggang dalam oven selama minimal 4 jam. Saat disajikan, ayam pengemis harus dibuka dengan menggunakan palu karena lapisan tanah liat yang keras.
Ingredients:
- 1 medium size kampong/malay chicken
- 1 big heavy duty alumunium foil
- 1 dried lotus leaf/ taro leaf, soaked with boiling water to soften
- 1 kg clay / fluor dough
Beggar chicken marinade :
- 3 red chillies
- 6 cloves garlic
- 2 cloves shallot
- 3 cm ginger
- 2 cm turmeric
- 1 tbsp oyster sauce
- 1 tbsp angciu/ rice wine
- salt and pepper
- blend all ingredient to a fine paste
Beggar Chicken Stuffing :
- 2 tablespoons oil
- 1 scallion (green onion, spring onion), finely chopped
- 3 colves garlic, finely chopped
- 200 gr grounded chicken
- 50 gr scalllop, soaked, finely chopped
- 50 gr dried shrimp, soaked , finely chopped
- 50 gr chinese mushroom, , soaked , finely chopped
- 1 tablespoon angciu/ chinese rice wine
- 1 tablespoon light soy sauce
- 1 teaspoon sugar
- 100 g napa cabbage (stalk part only), julienne
- 50 gr sweet corn
- 1 large piece of aluminum foil
Preparation:
- Rub cleaned chicken with marinade, make sure all surface and cavity covered, Set aside.
- Heat 2 tablespoons oil in wok. Stir-fry ginger, scallion, scallop and dried shrimp until fragrant. Add mushroom and napa cabbage. Set aside
- Combine all stuffing ingredient with sauteed mixture in a bowl.
- Stuff meat mixture into chicken.
- Wrap beggar chicken into lotus/taro leaf.
- Wrap beggar chicken into heavy duty alumunium foil
- Wrap beggar chicken into fluor dough
- Preheat oven to 200 degrees Celcius. Bake chicken 1,5-2 hour.
How to open beggar chicken and eat your beggar chicken, Just pretend that you’re chinese emperor……
You May also Like :
-
Chinese Recipe: Buddha Jump Over The Wall Soup (Shark Fin Soup/Buddha’s Delight) ala Dentist Chef
-
Chicken Kebab with Tomato Mint Salsa and Thai Dipping Sauce: IT’S FUSION TIMES !
-
Super Food: Black Garlic (Fermented) & Pan Seared Scallop ala Dentist Chef
-
Stir Fry Seitan (Gluten/ Vegetarian Meat) in Fermented Black Bean Sauce: Meatless Monday Features!
-
Dimsum Recipe: Steamed Glutinous/ Sticky Rice with Chicken & Mushroom Filling ala Dentist Chef
-
Stir Fry Lotus Root, Broccoli and Leftover Roasted Beef Brisket ala Dentist Chef
Such an interesting and fascinating story! The chicken must be soft and delicious!
fall of the bone since the steaming liquid can’t come out.
i find the broth is superior too.
Hai, I like the way you wrap your ayam pengemis.. We also hv the same dish called palusami : chicken/meat,some spices,coconut cream and wrap in taro leaves. Bake it.
Cheers – Fiji
we actually have the same dish preparation of your pallusami, it’s called bunthil or pepes, i like it even more with yoghurt instead coconut milk as traditional version
Pingback: Chine Recipe: Buddha Jump Over The Wall Soup (Shark Fin Soup/Buddha’s Delight) ala Dentist Chef « DENTIST CHEF
Pingback: Braised Mushrooms, Eggplan and Fish Maw in Oriental Style ala Dentist Chef « DENTIST CHEF
Pingback: Chicken Kebab with Tomato Mint Salsa and Thai Dipping Sauce: IT’S FUSION TIMES ! « DENTIST CHEF
Pingback: Stir Fry Lotus Root, Broccoli and Leftover Roasted Beef Brisket ala Dentist Chef « DENTIST CHEF
Pingback: Stir Fry Seitan (Gluten/ Vegetarian Meat) in Fermented Black Bean Sauce: Meatless Monday Features! « DENTIST CHEF
Pingback: Resep Ikan Gurame Tim/ Steam Hongkong ala Dentist Chef « DENTIST CHEF
Pingback: Resep Ayam Kampung Tim Tahu & Jamur Tausi (Steamed Chicken with Fermented Black Bean & Mushroom) « DENTIST CHEF
Pingback: Super Food: Black Garlic (Fermented) & Pan Seared Scallop ala Dentist Chef « DENTIST CHEF
Pingback: Resep Cara Membuat Gluten (Daging Vegetarian) ala Dentist Chef | DENTIST CHEF